Sarmale, sarmale…

sarmale 2

Luiza pusese oala cu sarmale în cuptorul de la aragaz, în curând mirosul începu să cuprindă întreaga casă. Spera ca să fie gata fierte până pleca la serviciu. Se făcea 11, ora de plecare, scoase o sarma din vas, o gustă… da, erau fierte. Închise focul și scoase oala din cuptor, apoi pusese în farfurie pentru Andrei, la răcit, vreo 6-7 sarmale. Știa că era mofturos când venea vorba de sarmale, dar acum chiar nu avea timp să-l alinte. Se încălță își luă paltonul pe ea și plecă spre serviciu.

Andrei, descuie ușa, aruncă ghiozdanul pe fotoliu apoi se descălță și-și puse paltonul în cuier. Deschise ușa la bucătărie și mirosul de sarmale îl izbi drept în frunte. Îi plăcea să vadă cum învârtea mă-sa sarmale, dar când venea vorba de mâncat nici prin cap nu-i trecea. Mai gusta din când în când din cele făcute cu frunză de viță, dar alea în frunză de varză… bleah…. I se păreau ciudate și tot uleiul acela care se prelingea… bleah… degeaba încercaseră ai lui, el nimic și nimic.

Sună telefonul.

– Ce faci Andrei?

– Bine tată, prin casă, mi-am făcut temele și acum mă joc.

– Bine, ai mâncat?

– Nu, că nu am ce…

– Cum nu ai ce, nu ți-a lăsat mama de mâncare?

– Ba da, mi-a lăsat… mi-a lăsat sarmale… dar știi că mie nu-mi plac…

– Cum nu-ți plac? Ce au? Îs făcute din rahat?

– Nu, dar… îs în frunză de varză…

– Nici un dar… ascultă ce-ți spun și bagă bine la cap… diseară când vin acasă să găsesc toate sarmalele mâncate… toate mă… toate… auzi? Auzi? Crezi că eu muncesc ca să-ți bați tu joc de mine și de maică-ta? Dacă nu le găsesc mâncate pe toate, te bat de te caci pe tine și tot le mănânci, ai auzit, ai înțeles?

– Da…

– Ce ai auzit?

– Că trebuie să mănânc toate sarmalele…

– Bine…

– Dar tată…

– Nici un dar, crăpi în tine ce ți-a lăsat mă-ta… dacă diseară nu găsesc sarmalele mâncate îți învinețesc curul… pa.

Andrei se duse în bucătărie. Se uită la sarmalele din oală și începu să mănânce.

Se făcu 8 jumătate seara, cheia se învârti în yală. Luiza și Mihai intrară în casă.

– Mamă îmi este rău… mă doare burta…

– Dar ce ai făcut?

– Nimic…

– Ce ai mâncat?

– Sarmale, cum mi-a zis tata…

Luiza intră în bucătărie. Oala cu sarmale era mutată de pe aragaz pe masă și era goală. Andrei mâncase toate sarmalele din oală.

 

O parere despre “Sarmale, sarmale…

Lasa un comentariu

Social Media
Ascunde