Sindromul premenstrual sau joaca de-a șoarecele și pisica

woman-506120_1280-minCu toții știm că vine o perioadă în fiecare lună când femeia trece printr-o serie de schimbări hormonale care îi afectează atât starea psihică, cât și fizică. Pe lângă toate astea, acele ”mici” modificări hormonale au ”talentul” de a pune la încercare și de a surghiuni răbdarea și calmul bărbaților. Sunt unii care se simt testați și retestați lunar raportat la sentimentele simțite pentru partenera de viață. Alții sunt nepăsători, confirmând mereu spusele ei, doar pentru a nu strica seninătatea de care au avut parte până atunci. Sunt însă și bărbați înțelegători care știu că așa sunt ”acele zile” și nu se poate face nimic. Astfel, fiecare alege ce rol să joace în această piesă numită S.P.M. (Sindrom premenstrual), de șoarece, de pisică sau de observator.

Etapele si simptomele sindromului premenstrual

Indiferent de vârsta femeii, acel moment din lună vine mereu cu surle și trâmbițe, anunțat mai ceva ca la casa regală. Dacă ieri ea a fost zen, exemplu de armonie și calmitate, iar astăzi este un ghem de sârmă ghimpată, iar alți factori au fost eliminați, este clar. Se apropie! Vin ”prietenii”. Dacă dintr-o dată nu-i mai intri cu nimic în grații, nu te speria prea tare, e sub stăpânirea atroce a hormonilor, care o controlează ca pe o jucărie cu telecomandă.

Pe lângă schimbările de atitudine, de la pupici și îmbrățișări, la mofturi și oale sparte în capul partenerului (care, în unele situații, chiar nu are nici o vină, săracul), apar și modificări ale apetitului. Astfel, se trezește dintr-un somn prelung de zile lungi devoratoarea de glucide, terminatorul de calorii, aspiratorul de dulciuri sau cum vreți voi să o mai numiți. Cine nu se regăsește în această descriere (ca personaj feminin, logic) să nu se simtă lăsată deoparte, fiecare organism dictează în ritm propriu. Devoratoarea poate fi și de altceva în afară de dulciuri. Nu vă gândiți la prostii, oamenii consumă și mâncare gătită și fast food.

Totodată dispoziția este legată și de greutatea corporală, care se modifică ușor (în creștere) datorită retenției de lichide. Disperarea apare tocmai din acest motiv, deoarece unele femei se privesc în oglindă și se văd dinozauri. FALS! Acea retenție va trece după câteva zile.

Drama finală este desenată de micile mari imperfecțiuni ale tenului, ”vestitorii” ciclului menstrual: coșurile. Mari, multe și la vedere, pe față dacă se poate să fie toate. Și uite așa Tom și Jerry revin în cotidian, lună de lună, ducând o serie de lupte, pe mai multe fronturi.

Cunoașterea, autocunoașterea și autocontrolul

yoga-386652_1280-minNu disperați! Nu intrați în panică. Indiferent că sunteți actor principal sau secund care plătește toate oalele sparte. Există viață în timpul S.P.M.-ului, și înainte, dar mai ales după.

Înainte de toate, afirm cu tărie că orice stare emoțională se poate controla, dacă se dorește acest lucru. Chiar dacă sunt femeie și mă ”confrunt” lunar cu această formă de ”labilitate” emoțională, susțin că se poate controla cu puțină voință și control. Însă, nu înainte de a te cunoaște tu, ca femeie, de a te înțelegere și a de a comunica și partenerului de viață unele lucruri despre tine, dacă dorești acest fapt, în cazul în care acesta este dornic de a te înțelege mai bine.

Cunoașterea

Pentru armonie cu tine însuți, cât și în cuplu, cunoașterea este importantă pentru ambii parteneri. Chiar dacă ea este la ciclu, el trebuie să cunoască unele aspecte pentru a nu se transforma în prada ce va fi urmărită timp de câteva zile. Așa cum există excepții de la regulă, tot așa relația dintre un șoarece și o pisică poate fi una de joacă, nu de război. Hai fie și una de armistițiu, atât timp cât ghearele ascuțite ale mâței turbate sunt lăsate în teacă. Totodată, ambii parteneri se pot afla simultan, atât în postura de șoarec amărât și bătut de soartă, cât și de mâță turbată. Însă pot avea și o relație pașnică și armonioasă, cu înțelegere și autocontrol din partea ambilor. Da, știu, sună cam feminist, însă trebuie lăsat puțin și din partea bărbaților. Oferiți pentru a primi!

Autocunoașterea

Acest aspect este foarte important, mai ales pentru ”posesoarele” de hormoni răvășiți lunar. Este nevoie de exercițiu, pentru că este lucru știut că nici un rezultat bun nu se obține fără efort și strădanie. Dar, în cazul de față, nu este imposibil. Din experiență spun! J

Astfel, monitorizarea stărilor emoționale pe parcursul zilelor unei luni este foarte indicată. Este esențial să știm și să conștientizăm la ce ne gândim în acele momente. Să ținem mintal un fel de jurnal al emoțiilor, cum ne simțim și din ce cauză ne simțim așa. Factorii declanșatori sunt foarte importanți. Totodată, acele gânduri pe care le avem trebuie analizate din perspectiva realității doveditoare. Ce dovezi avem să demonstrăm dacă ceea ce gândim este adevărat? După o introspecție riguroasă, începerea practicării exercițiilor de relaxare este benefică și chiar indicată. Însă analiza cognitivă ar trebui să fie la ordinea zilei. Lucrul esențial este acela că nu trebuie să găsim vinovați acolo unde nu sunt și să nu ne răzbunăm doar de dragul de a ne sublinia emoțiile. Putem face acest lucru din urmă vorbind cu partenerul și întreprinzând activități care să placă ambilor (asta dacă se merge pe ideea de activități de cuplu). Mai bine vedeți un film ales de comun acord, decât să vă dați în cap și să regretați ulterior. ”Zilele de foc” sunt puține la număr și trec repede. Și e păcat să înnegriți atmosfera, când puteți fi sincere cu voi înșivă.

Autocontrolul

Autocontrolul este cheia succesului în fiecare domeniu, mai ales în zilele de ciclul. Câte dintre noi, femeile, nu ne enervăm așa, degeaba? Trebuie să recunoaștem, chiar dacă nu ne pică bine, că mofturile sunt exagerate, iar noi avem tendința de a catastrofa până și respirația. Însă e important să conștientizăm felul în care ne simțim și să analizăm factorii care ne fac să ne simțim așa.

Un alt aspect foarte important și căruia nu prea i se dă atenție este modul în care se simte partenerul atunci când noi avem toane. Ce vină are el că hormonii noștri se joacă de-a Tom și Jerry? Stăpânirea de sine este un exercițiu foarte bun pentru dezvoltarea personală, pentru că  nu ajută numai în cazuri izolate, ca acesta analizat acum, ci poate fi de folos în multe alte domenii.

Așadar, dacă ne-am lua un răgaz să ne gândim la cum se simt cei din jur care nu se supără cu nimic, iar noi îi transformăm în sacii personali de box, poate am înțelege că exercițiul personal de autocontrol își are rostul, iar noi am primi în loc de certuri și nervi, atenție și înțelegere. Să ne transferăm în locul celor ”biciuți” și să ne întrebăm dacă nouă ne-ar conveni să fim tratate așa.

Deci, pe principiul ce ție nu-ți place, altuia nu-i face, haideți să ne autoanalizăm și să încercăm să ne controlăm stările, deoarece se poate. E ca și cum ne-am educa hormonii să comunice asertiv.

Lasa un comentariu

Social Media
Ascunde